Houbová smaženice
Datum publikování: 20.09.2023
14.srpna rok 2023. Tak to je letos ten správný čas, kdy je v lese spousta hřibů. Řeklo by se, že jsou právě Houbové žně. Využily jsme s klientkami této příležitosti k přípravě houbové smaženice.
V neděli odpoledne jsem na chalupě v Beskydech zašla pro čerstvé hříbky do lesa a v pondělí už se mohla připravovat smaženice. Klientky, které tentokrát navštívily v odpoledních hodinách Zahradnický klub, začali okamžitě po příchodu s přípravami houbové pochoutky. Jedna loupala cibuli, další krájely hříbky a během chviličky nám na plotně zavoněla osmažená cibulka. Ti, kdož mají houby rádi, mohli během deseti minut ucítit vůni dušených hříbků, která se linula chodbami do všech stran. Ale co dál s časem, ve kterém nezbývá než čekat, až se hřiby podusí?
Tento čas jsme s klientkami plně využily ke vzpomínkám na doby, kdy samy ještě chodívaly do lesa na sběr těchto lesních plodů. Některé sbíraly hříbky v době válečné pro výdělek a obživu, tedy posbíraly a prodaly na trhu, jiné vzpomínaly na hojnost hub s názvem kuřátka či lišky, které v současnosti uvidíme v našich lesích zřídka. Dále jsme pak probíraly různé kuchařské recepty obsahující houby a také jsme zavzpomínaly, která jídla jsme z hub samy vařily. Mezi oblíbené houbové pochoutky patřily kromě smaženice také houbové řízky, slaný závin plněný houbovou nádivkou, houbová polévka či omáčka, guláš z václavek a další.
Smaženice se nám zatím pěkně dodusila a my jsme se mohly společně pustit do jídla. Mňam.
Hana Dudová, DiS.